روان شناسی بلوغ روان شناسی بلوغ به بررسی تغییرات و ویژگیهای مربوط بهبلوغ در جنبههای مختلف جسمی ، روانی و اجتماعی میپردازد و فرآیند بلوغ را بهعنوان پدیده مهم در انتقال از کودکی به بزرگسالی مورد بحث و بررسی قرارمیدهد.
در مطالعه تغییرات مربوط به بلوغ "ارسطو" تغییرات خاص از بلوغ جنسی را شرح داده و همچنین به تغییرات روانی همزمان با اینتغییرات اشاره کرده است. "ژان" "ژاک" "روسو" در قطعهای ازخطابه مدیحه سن برنارد به بوسوئه و همچنین در کتاب چهارم امیل از اسرار دوران بلوغکه آن راتولد ثانوینامیده است، بحث مینماید. اولین مقاله معتبر و علمی در رابطه با بلوغ توسط برنمایم در سال 1891 منتشر شد وبالاخره با پژوهشهای گستردهاستانلی هالبه عنوانپدر روان شناسیبلوغ (نوجوانی) این مطالعات وارد حیطهروانشناسیشد.
مفهوم بلوغ و تفاوت آن با نوجوانی
بررسی و تعییم مفهوم بلوغ از طرف روانشناسان بلوغ و صاحب نظران سایر حوزههای مورد بررسی قرار گرفته است. اکثریت قریب بهاتفاق صاحب نظران در مورد واژههای بلوغ و نوجوانی توافق ندارند و معمولا پیدا کراننظریهای مشترک بین آنها کار دشواری است. عمدتا توجه به تغییرات جنسی در اکثریتتعاریف مورد تاکید بوده است و بلوغ را مرحله شروع تغییرات جسمی و جنسی دانستهاندکه در آغاز نوجوانی اتفاق میافتد.
ویژگیهای بلوغ ، مراحل بلوغ ، انواع بلوغ ، سن بلوغ ، معیار بلوغ ، علل بلوغاز دیگر مباحث مورد بحث در روان شناسی بلوغ است که توسط روان شناسان بلوغ موردبررسی قرار گرفته و نظریاتی ارائه شده است.
عوامل موثر در بلوغدر این مقوله روان شناسی بلوغ تاثیر عواملی چون عواملاجتماعی ، اقتصادی ، زمان ، عوامل عصبی و هورمونی را مورد بررسی قرار میدهد. نظریات ارائه شده در این مقوله با انجام پژوهشها و تحقیقات اجتماعی ، زیستی و ... در جوامع مختلف بدست میآید.
بررسی آگاهی از تغییرات بلوغ و بازتاب آنها در شخصیتاز مقولههای مهم ومورد علاقه روان شناسی بلوغ است. توجه به نگرانیهای ناشی بویژه بلوغ جنسی وهموارسازی طی این مسیر برای نوجوان از دیدگاه روان شناسی نوجوانی حائز اهمیت است.
از آنجائیکه بلوغ به عنوانیک مفهوم کلی و گسترده جنبههای مختلفی از رشد را شامل میشود مثل بلوغ جنسی و جسمی،بلوغ عاطفی،بلوغ اجتماعی،بلوغ اقتصادیو .... روان شناسی بلوغ علاوهبر ارتباط تنگاتنگ و عمیق خود با سایر حوزههای روان شناسی همچونروان شناسی رشد،روان شناسی شخصیت،روان شناسی بالینیو مشاوره با دیگرشاخههای علمی نیز ارتباط گستردهای دارد.
در بررسی ویژگیهای بلوغ اجتماعی وتغییرات خاص از آن در زندگی نوجوان روان شناسی بلوغ عمدتا از علوم اجتماعی و نظریاتو مباحث موجود در این شاخه سلاحی جوید. در پیوند بین روان شناسی بلوغ و علوماجتماعی پرسشهایی چون یک جامعه چه استنباطی از بلوغ دارد، چه نقشی برای فردی کهدوران بلوغ را سپری میکند میشناسد و شیوه تاثیرگذاری آن بر سهولت بلوغ چگونهاست.
بنابراین پیوند تغییرات روانی دوارن بلوغ ، طول بلوغ و ... نشاندادهاند. پژوهشهایاریمانو همینطور تحقیقاتلاندیسبر این تفاوتصحه گذاردهاند. لاندیس سه نوع ساخت اجتماعی شامل جامعه بدوی ، روستایی و شهری رابر شمارد که بلوغ افراد خود را به شیوههای متفاوتی تحت تاثیر قرارمیدهند.
پژوهشهایمارگرت میددر مورد قبایل جزیره ساموا و گینه نونیز از آثار به نسبت قدیمی جامعه شناختی و مردم شناختی است که به تاثیر عوامل محیطیدر دوارن بلوغ توجه داشت. مید نشان داده است که علائم بلوغ را نباید تنها معلولتغییرات درونی و جسمانی دانست و این عوارض بر حسب شرائط و اجتماعی بسیار متنوعخواهند بود.
از سوی دیگر در مباحث مربوط به بررسی علائم جسمی و ظاهری بلوغبین روان شناسی بلوغ و علوم زیستی و فیزیولوژیک پیوندی برقرار میشود. شناسائیعلائم بلوغ در حیطه جسمی و جنسی شامل رشد صفات اولیه و ثانویه جنسی ، رشد قد ، وزن، اندامهای داخلی مثل قلب ، ششها و ... سوخت و سازها و نیازهای تغذیهای ، توناییبدنی و عضلانی وشیمی خون، ارتباط بین روان شناسی بلوغ وعلوم زیستی را مستحکمتر میسازد.
یافتههای حاصل از تحقیقات زیستی وفیزیولوژیک مواد خاص برای تحقیقات روان شناسی بلوغ به شمار میروند. در کنار بروزتغییرات طبیعی و همهگیر بلوغ مواردی در این دوارن ظاهر میشود که ریشه به هنجارنداشته و اغلب به عنوان ویژگیهای نابهنجار دوران بلوغ به شمار میروند. برخیانحرافات و بزهکاریها و رفتارهای نابهنجار با دوارن بلوغ ارتباط دارند و همچنینشروع برخی اختلافات روانی دوره بلوغ شناسایی شده است. در این حیطه روان شناسیبالینی ،روان شناسی مشاورهوعلوم تربیتیبا روان شناسی بلوغ وارد عملمیشوند.
به عنوان مثال آشنایی با یافتههای روان شناسی بلوغ برای متخصصانعلوم تربیتی و بالینی و مشاوره از جهت تشخیص طبیعی بودن یا نابهنجار بودن رفتارارجاع داده شده بسیار حائز اهمیت است. همچنین در برنامهریزیهای مربوط به آموزش وتربیت ، به عنوان مثال ارائه بینش صحیح به نوجوانان در جهت شناخت بلوغ و ایجاد واقعبینی در آنان مورد توجه فراوان میباشد.
روش و پژوهش در این حوزه نیز همچون سایرحوزههای روانشناسی با روشهای علمی پژوهشی صورت میگیرد. به لحاظ ارتباط تنگاتنگاین شاخه با علوم زیستی و اجتماعی و از روشهای آزمایشی و غیر آزمایشی (با سهم بیشترتحقیقات غیر آزمایشی) رایج است.
تبادل
لینک هوشمند
برای تبادل
لینک ابتدا ما
را با عنوان
علمی-اجتماعی
و آدرس
shamila.LXB.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.